Blog, Χωρίς κατηγορία

Τι είναι ο στιγμιαίος καφές;

Τι είναι ο στιγμιαίος καφές

Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Είναι κατασκευασμένος από παρασκευασμένο καφέ που μετατράπηκε σε σκόνη με εκχύλιση του υγρού του κόκκου.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Ξήρανση με ψεκασμό ή ξήρανση με κατάψυξη. Οι κόκκοι στιγμιαίου καφέ διαλύονται εύκολα όταν αναμιγνύονται με νερό για να δημιουργήσουν αμέσως ένα υπέροχο φλιτζάνι.

Σε αντίθεση με ορισμένους μύθους, ο στιγμιαίος καφές είναι φτιαγμένος από καθαρούς κόκκους.

Σύμφωνα με το Oxford Companion to American Food and Drink, ο πρώτος στιγμιαίος καφές εφευρέθηκε από τον John Dring στην Αγγλία το 1771 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη βρετανική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για το πόσο επιτυχημένο ήταν το προϊόν του ή ακόμα και πώς το κατάφερε τότε.

Ο στιγμιαίος καφές είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένος από πραγματικό καφέ. Ολόκληροι κόκκοι ψήνονται, αλέθονται και παρασκευάζονται πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για να γίνουν στιγμιαίος καφές. Αυτό που κάνει τον καφέ στιγμιαίο είναι όταν αφαιρείται όλο το νερό από το παρασκευασμένο προϊόν, αφήνοντας πίσω αφυδατωμένους κρυστάλλους καφέ. Για να ξαναφτιάξετε καφέ απλά προσθέστε νερό! Είναι τόσο απλό! 

Ξήρανση με ψεκασμό έναντι ξήρανσης με ψύξη

Ο καφές που υποβλήθηκε σε επεξεργασία με τη μέθοδο ξήρανσης με ψεκασμό ψεκάζεται σε ρεύμα ζεστού αέρα από την κορυφή μιας ψηλής κυλινδρικής δομής (παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση κόκκων και αλευριού).

Καθώς η μικρή ποσότητα υγρού εκχυλισμένου καφέ πέφτει, γίνεται ξηρή λεπτή σκόνη στιγμιαίου καφέ. Η ξήρανση με σπρέι είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιείται από τις παραδοσιακές μάρκες στιγμιαίου καφέ. Αυτή η γρήγορη και φθηνότερη διαδικασία θυσιάζει τη γεύση για ταχύτητα και κόστος.

Η θερμότητα που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι αυτό που σας προκαλεί να δοκιμάσετε μια καμένη γεύση όταν πίνετε παραδοσιακό στιγμιαίο καφέ.

Το 1964, δημιουργήθηκε μια νέα και επαναστατική μέθοδος. Αντί να εφαρμόζετε θερμότητα για να εξαγάγετε το υγρό από τους κόκκους, τώρα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο ξήρανσης με κατάψυξη για να το κάνετε.

Η κατάψυξη είναι η παραγωγή ποιοτικού στιγμιαίου καφέ. Πρώτον, οι κόκκοι καφέ ψήνονται και αλέθονται όπως στην άλλη μέθοδο.

Στη συνέχεια, οι αλεσμένοι κόκκοι διαλύονται σε νερό και παρασκευάζονται σε ένα πολύ συμπυκνωμένο υγρό. Μετά τη διήθηση, το υγρό καφέ καταψύχεται στη συνέχεια στους -50 βαθμούς Κελσίου σε πολύ λεπτή στρώση. Στη συνέχεια διασπάται σε μικρότερα κομμάτια και τοποθετείται σε στεγνωτήριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.